Objašnjenja oko korištenja offshore tvrtke

Objašnjenja oko korištenja offshore tvrtke

Što hrvatski zakon kaže o mogućnosti otvaranja offshore tvrtke? Je li to legalno u Hrvatskoj?

Države koje se međusobno priznaju, ujedno priznaju u tvrtke osnovane u drugim državama, pa tako i offshore kompanije. Neke države diskriminiraju offshore kompanije, ali ne postoji zakon u Hrvatskoj koji kaže da je zabranjeno koristiti offshore tvrtku. Čak je u zakonu o porezu na dobit indirektno navedeno da strane tvrtke mogu biti povezane sa Hrvatskom i da čak i građani Hrvatske mogu imati sjedište ili kontrolu stranih tvrtki. Zakonito je korištenje offshore tvrtki. Nije zakonito utajivati poreze. Ispravnim korištenjem offshore tvrtke, porezi se neće biti utajeni već po zakonu neće biti plaćeni jer neće postojati porezna osnovica za njihovo plaćanje.

Da li offshore tvrtka spada pod hrvatsku jurisdikciju

U većini slučajeva ne, ali u mnogim slučajevima može da spada u hrvatsku jurisdikciju. Posebno po pitanju zakona o porezu na dobit. Ako offshore tvrtka ostvaruje prihode u Hrvatskoj, automatski postaje i porezni obveznik. U tome ne igra ulogu da li je tvrtka prijavila podružnicu ili ne. Ako podružnica nije prijavljena, to može da snosi druge posljedice ili kazne. Ispravnim planiranjem offshore strukture poslovanja može se postiči da offshore tvrtka naplaćuje u Hrvatskoj i da nema dodirne točke sa Hrvatskom, tako se može napraviti da se porezi mogu drastično smanjiti ili da se ne moraju nikako platiti na dobit offshore poduzeća. Dobit fizičke osobe se može isto tako zakonito primiti, ali je potrebno naravno ispravno planirati i dosljedno sprovesti takav plan.

Mogu li offshore tvrtku koristiti za direktno poslovanje u Hrvatskoj?

Teoretski da, ali takvo poslovanje zahtijeva da se tvrtka prijavi kao podružnica, dalje, da dobije OIB ili porezni broj i da plaća hrvatske poreze na poslovanje u Hrvatskoj. Samo kroz ispravan menadžment i upravljanje tvrtke iz inozemstva, sa vlasnikom u Hrvatskoj, moguće je koristiti offshore tvrtke i one koje se ne nazivaju offshore, da bi se poslovalo, naplaćivalo i ostvarivala dobit koja dolazi iz Hrvatske, od hrvatskih firmi i građana i da se dobiju mogućnosti poreznih olakšica.

Koju prednost imam ako osnivam podružnicu offshore tvrtke u Hrvatskoj i plaćam poreze u Hrvatskoj?

Ako netko želi koristiti offshore tvrtku u Hrvatskoj ili one tvrtke koje se ne nazivaju offshore, ali imaju iste pogodnosti, kao recimo američke LLC tvrtke, tvrtke iz Novog Zelanda, tvrtke iz Velike Britanije, onda se takve kompanije mogu koristiti u svrhu zaštite od tužbi i za ograničenje odgovornosti. Npr. odgovornost vlasnika ili direktora kod hrvatske tvrtke nije na isti način zaštićena kao kod tvrtke osnovane u Americi u državi Wyoming ili u Velikoj Britaniji. Onda kad je potrebno tužiti tvrtku, tvrtka se mora tužiti u njenoj matičnoj državi, osim ako je pristala na jurisdikciju Hrvatske. Ukoliko netko želi plijeniti imovinu vlasnika ili direktora, to neće uspjeti, a vlasnik ili direktor firme može da nastavi poslovati bez problema.

Svi oni koji su već pod ovrhom ili u drugim problemima, mogu koristiti strane tvrtke za nastavak svog poslovanja.

Zar nisam onemogućen u Hrvatskoj da koristim offshore tvrtke radi popisa offshore zona?

Najveću diskriminaciju offshore tvrtki rade korisnici i stvarni vlasnici offshore tvrtki. To je slučaj i sa Hrvatskom i sa Srbijom i sa Bugarskom i sa Njemačkom, Francuskom i drugim državama. Postavljanje jedne crne liste o tome kako će se diskriminirati kompanije iz neke države, automatski se pravi i bijela lista, tj. lista dozvoljenih kompanija. Niti jedna država na svijetu ne može da diskriminira baš sve druge države, jer se tu radi o međusobnom priznavanju. A, posebno ne mogu EU države da diskriminiraju druge EU države, pa tako ni druge EU kompanije.

Tako bilo kakva “zabrana offshore kompanija da učestvuju u transakcijam sa domaćim tvrtkama nije u stvarnosti moguća. Time se samo onemogućava put nekima da sudjeluju u tome, ali se omogućava onima koji su tvorci takvih zakona. Oni će da koriste EU kompanije, koje će opet ostati bez poreza kod takvog sudjelovanja, koje se mogu napraviti anonimnim i koje se ne mogu ili ne smiju zvati “offshore”. Uprkos tome, neće morati platiti poreze i imat će povlastice kao i offshore kompanije.

U Hrvatskoj tako postoji “popis offshore zona” u kojima mnoge offshore zone nisu navedene, pa se tako namjerno prave rupe u korist onih političara koji takve offshore kompanije koriste.


Kontaktirajte nas za otvaranje offshore tvrtke

Mi pružamo usluge otvaranja offshore tvrtke, tako se osnivanje tvrtke radi u mnogim državama širom svijeta, u svih 50 američkih država, u svim poznatim i nepoznatim offshore lokacijama, Bez obzira kakav upit imate, slobodno nas pitajte.


Ime i prezime:


Međunarodni broj telefona:


E-mail:


Poruka: