Nebuloze o kriminalu u offshore državama

Nebuloze novinara o offshore poslovanju

Nebuloze novinara o offshore tvrtkama

Ne znam da li je ovaj članak pisao neki komitet Musolinijevog fašističkog režima ili je to stvarno članak koji potiče iz Hrvatske. Ali, ima dosta toga što bi se moglo pripisati Musoliniju ili Hitleru.

Odakle Vam pravo da svrstavate offshore tvrtke u “prijevare”? To je kao kad bih ja sad iznjeo podatke da je DNEVNO.HR u stvari ništa drugo nego prijevara u Hrvatskoj, za što bih, na temelju ovog članka, čak imao dovoljno fakata da to i dokažem. Varate javnost neispravnim informacijama.

Ekipa “vrhunskih novinara” nije ništa drugo mogla da otkrije no samo to što je ve ali u praksi se taj model poslovanja vrlo često koristi radi kršenja zakona i moralnih načelać postojalo u javnim registrima, npr. vlasnike, direktore tvrtki. Oni vlasnici i direktori koji ne žele da se “otkriju”, ne mogu biti otkriveni, a “ekipa” tu ne može ništa. To da novinari prave senzacije oko ničega, to je opće poznato.

Najviše kriminala i prijevara se radi preko hrvatskih tvrtki, a ne preko offshore tvrtki. Prvo se gleda u svom vrtu, kod kuće, pa se onda treba gledati dalje. Zašto niste spomenuli da su stope kriminala kroz offshore tvrtke vrlo niske, zanemarive u odnosu na kriminal koji se sprovodi preko hrvatskih tvrtki.

Ne vidim dalje, šta Vi možete tu da “otkrijete”, pa vlasnici koji su javni u javnim registrima u offshore državama, oni su javni, Vi možda želite da otkrijete toplu vodu. Ili da napravite senzaciju iz ničega. Zamislite neko ode u Sudski registar i otkrije tko je vlasnik neke hrvatske tvrtke, jao pa to je “senzacija”. Smiješno.

I jadno. Jadno jer je na to spalo istraživačko novinarstvo.

Dalje, kako to Vi mislite, da možete ljude sramotiti samo zato što su vlasnici offshore tvrtke? Pa to su onda Hrvati koji investiraju u druge države. Kako bi to bilo da počnemo da sramotimo sve Italijane, Austrijance, Njemce koji investiraju u Hrvatsku?

Vi trebate da podstičete ljude na zakone, a ne da podstičete klevete i “postavljanje crnih listi”. Vrijeme komunizma je “drugovi” prošlo. Za svako krivično djelo, svako može biti progonjen, tako i oni koji se bave klevetom ili diskriminiraju poduzetnike i stavljaju ih na bilo kakve crne liste.

Dalje navodite: “ali u praksi se taj model poslovanja vrlo često koristi radi kršenja zakona i moralnih načela” – napišite mi kako vi to poznajete “tu praksu”, po čemu i na temelju kojih činjenica ste utvrdili da se u praksi offshore tvrtke koriste radi kršenja zakona??

Ja ću vam dokazati po statistici da se u Hrvatskoj, domaće hrvatske tvrtke, koriste radi kršenja zakona više nego tvrtke u nekoj offshore državi.

A, po pitanju moralnih načela, pa zar nije vaš članak oličenje dvoličnosti, jer kršite sva moralna načela novinarskih principa, pa dalje kršite moralna načela da ne biste trebali podsticati kriminal, tj. klevetu i izrade crnih list, znači diskriminacije u Hrvatskoj.

Sigurno je da mnogi taje poreze. Ali, ako ćemo pravo, hrvatski vlasnici hrvatskih tvrtki, taje mnogo više poreza nego vlasnici offshore tvrtki.

Vi trebate da se zapitate, što je to što prouzrokuje da hrvatski biznismeni žele ili trebaju da koriste offshore tvrtke. Da li je možda u pitanju sustav koji je u procesu raspada i u kojem se poduzetnici moraju okrenuti investiranju u one države gdje im se pružaju poslovne slobode?

Slažem se da utaja poreza nije zakonita. Zato se offshore poslovanje mora koristiti pažljivo, tako da do utaje ne dolazi. To je moguće ostvariti kroz ispravno osnivanje offshore tvrtki i menadžment.

Ali, ne slažem se da se Vas treba ticati situacija nekog “bogataša koji skriva imovinu od svoje bivše žene”. To je vaša pretpostavka da se imovina “skriva”, ali vjerovatno nemate još konkretno ime i prezime, jer kršite moralna načela novinarstva, pa samo kopirate tekstove sa drugih website-ova.

Imovina koja je na ime neke tvrtke, možda ne može biti oduzeta od strane bivše žene niti možda ne mora biti predmet neke parnice kod razvoda braka. To je istina i sasvim je legitimna stvar. Zašto bi to vama bilo krivo što neko svoje poslove tako rasporedi da bude zaštićen od tužbi ili otimanja imovine?

Kriminalci “koji peru novac od trgovine drogom” – mislim, čitam to i smijem se, pa zar ti kriminalci nemaju dovoljno restorana koji ne posluju po hrvatskim obalama kroz koji se novac u stvarnosti pere? Za što će nekom kriminalcu offshore tvrtka, da “pere” novac od droga. Ako ste već i našli takve kriminalce, što ja bez sumnje vjerujem da ih ima, što ih onda ne napišete sa imenom i prezimenom.

Ono što mene brine je što vi crnite investiranje u strane države na takav način kao da ti kriminalci ne rade isto to što navodite i u Hrvatskoj.

“Pranje novca” kroz offshore tvrtke, pa baš i nije tako jednostavno. Mnogo je jednostavnije otvoriti hotel, restoran ili trgovinu voća i povrća u Hrvatskoj. I oprati sav taj novac od droga. Pranje novca znači dovođenje nezakonito zarađenog novca u legalne tokove, ujedno to znači i plaćanje poreza na taj oprani novac, jer inače “nije opran”, zar ne? Dovoljan je restoran na Hvaru. Ne, Panama.

Mene isto tako zanima, koliko će ta istraga da spriječi pranje novca od droga ili drugi kriminal, posebno terorizam. Ali, izgleda da ću morati još dugo da čekam. Dok u Hrvatskoj, novac samo tako sa pranja, suši se na balkonima i štrikovima sunčanog primorja. A, vi i dalje “istražujte”.


Kontaktirajte nas za otvaranje offshore tvrtke

Mi pružamo usluge otvaranja offshore tvrtke, tako se osnivanje tvrtke radi u mnogim državama širom svijeta, u svih 50 američkih država, u svim poznatim i nepoznatim offshore lokacijama, Bez obzira kakav upit imate, slobodno nas pitajte.


Ime i prezime:


Međunarodni broj telefona:


E-mail:


Poruka: