Kompanija u Velikoj Britaniji kao offshore kompanija sa prednostima

UK kompanija kao offshore kompanija i neke prednosti

Registracija offshore kompanije

Tvrtku u Velikoj Britaniji možemo osnovati u roku od 6 sati radnog vremena, radnog dana. Sa takvom firmom možete raditi sve vrste poslova, osim onih za koje su potrebne licence kao na primjer bankarstvo. Sa ulaskm Hrvatske u EU, takva firma ima ista prava u Hrvatskoj, znači, može se prijaviti kao nesamostalna podružnica u Hrvatskoj i može bez odlaganja da počne sa poslovanjem u Hrvatskoj čak i prije takve prijave. Ukoliko firmu prijavite u Hrvatskoj, onda bi predavala sve knjigovodstvo isključivo u Hrvatskoj jer je kontrolirate iz Hrvatske.

Firma se može osnovati sa jednom funtom kapitala ili 1 eurom kapitala. Možete da navedete bilo koju valutu za kapital. Navodi se više vrsta kapitala, glavna suma koja se navodi je koliko mogućeg kapitala firma može da primi, vi tu sumu slobodno možete postaviti da bude €100,000 jer to nikoga ne obavezuje. Onda se navodi koliko kapitala vi osobno plaćate, npr. možete napisati da ste uplatili €1 ili €1000. Vi ne morate taj kapital odmah da platite, ali odgovarate samo do sume od €1000, ukoliko tako navedete ili do sume od €1. Da bi odgovornost bila stvarno ograničena, morate voditi uredno knjigovodstvo.

Kapital offshore tvrtke u Velikoj Britaniji

 1. Mogući dozvoljeni kapital, to je što se u UK smatra “kapitalom firme”, iako nije uplaćen niti postoji potreba da se uplati ukoliko nema vlasnika koji to ne žele uplatiti; to je maksimalna visina kapitala;

 2. Vaš osobni kapital, to može biti od 1 eura ili funte do maksimalnog kapitala; svaki vlasnik može da ima drugu sumu osobnog kapitala; kapital je i obećanje da će se suma uplatiti, nije potrebno uplatiti takvu sumu radi same registracije UK tvrtke;

 3. Iako ste naveli osobni kapital, ne morate ga uplatiti, ali onda ste odgovorno do te sume koju ste naveli. Recimo da navedete 5000 eura, ako to ne uplatite, u slučaju potraživanja kod vaše firme, onda bi vas neko mogao tužiti do visine od 5000 eura;

Podružnica u Hrvatskoj

Isto tako, postavlja se pitanje, ako ste direktor firme, pa ako ne prijavite takvu firmu kao podružnicu u Hrvatskoj, onda imate određeni rizik, da dobijete probleme sa poreznom ustanovom. Hrvatski zakon kaže da ako kontrolirate firmu, dok se vi nalazite u Hrvatskoj, ukoliko je nitko drugi ne kontrolira izvan Hrvatske, onda fima spada pod hrvatsko oporezivanje.

Onda firma ne bi plaćala u UK nikakve poreze, samo bi bio jednostavan izvještaj, dok bi se svi porezi i knjigovodstvo predavalo u Hrvatskoj. Takav je EU zakon. To su i nove promjene koje se očekuju u Hrvatskoj.

Problemi sa PDV-om ili VAT-om u Velikoj Britaniji

Moramo se podsjetiti da unutar EU postoji i VAT ili PDV. Čak i strane firme su primorane prijaviti se za VAT ili PDV ukoliko prodaju EU kupcima ili klijentima. Naravno, mnoge firme to izbjegavaju, jer teško može EU natjerati stranu firmu da se prijavi za VAT.

Prednosti UK tvrtke u odnosu na hrvatsku tvrtku

Ukoliko biste koristili UK firmu kao podružnicu u Hrvatskoj, opet imate neke prednosti u odnosu na hrvatsku firmu:

 1. Ovrhe i naplate, inspekcije, ne mogu se tako lako odraditi, ukoliko vodite računa o zakonu, tako možete postignuti, postavljanjem 2 direktora, da vam inspekcija ne smije doći provjeravati knjige ukoliko se oba direktora ne slože; inspekcije se moraju obavljati po UK zakonu;

 2. Administracija je firme mnogo brža, vi direktora kod UK firme promjenite sami, ne košta vas to ništa, postavite nove vlasnike ako je potrebno;

 3. Predavanje knjigovodstva je jednostavno i preko Interneta, niko od naših klijenata nije dobio zahtjeve za inspekcijom, čak i ako je firma kasnila da plati poreze i ako nije platila poreze; inspekcije postoje u UK, ali kad tamo vide da su vlasnici izvan zemlje, takve firme im nisu prioritet i ne bave se time;

Sa UK firmom, imali biste naravno i određeni imidž, prednosti koje nemate sa hrvatskom firmom; npr. lako biste imali pristupa europskim uslugama, partnerima, dalje, imali biste lakše pristupa bankarskim uslugama izvan Hrvatske, pa onda i omogućavanju primanja kreditnih kartica.

Registracija offshore tvrtke sa kompletnom uslugom

Mi pružamo kompletnu uslugu i savjetovanje nakon osnivanja tako da možete dobiti sve što vam je potrebno. Cijena osnivanja je €600. Osnivanje se rekao sam završi u roku od nekoliko sati, kasnije vam šaljemo dokumente poštom i uputimo na dalje korake, kao za otvaranje bankarskog računa.

U sastavu naše usluge, vi biste tako imali pristupa slijedećem:

 1. Osnivanje firme, sa svim kompletnim, potrebnim dokumentima;

 2. Ako bude bio potreban apostil za banku znači međunarodna ovjera dokumenata, to onda šaljemo ili banci direktno ili vama;

 3. Onda vam možemo pomoći da dobijete jedan ili više bankarskih računa za vašu firmu;

 4. Nakon toga, možemo vam pomoći, da dobijete najbolje usluge za Internet i pokazati vam kako privući klijente;

 5. Kad imate svoj website, onda dobijete uslugu da možete da primate kreditne kartice;

 6. Kad je potrebna VAT/PDV registracija, dobijete sve što je potrebno od nas;

 7. Onda zavisi od vašeg biznisa, možemo vam pokazati kako se priključiti u sisteme preprodaje, tako da se biznis drastično uveća;

Smanjenje rizika i povećanje privatnosti

Vi znate da postoje ljubomorne i zavidne osobe, takvi mogu da naštete biznisu. Ako niko ne zna da ste vlasnik neke firme ili nekog biznisa, takve osobe nemaju šansu da naštete biznisu.

Dalje, ukoliko tek počinjete sa poslovima, vi ne želite da budete umješani odmah u papirologiju, administraciju, poreze. Ako radite u Hrvatskoj, bili biste primorani odmah da krenete sa administracijom. U Velikokj Britaniji, imate 18 mjeseci roka za prvi izvještaj.

Ukoliko se vaše ime nalazi kao direktor u firmi, pa i kao vlasnik, vi imate rizika da dobijete upite od porezne uprave, jer oni kontroliraju ko su vlasnici, rade to putem Interneta. Da li vam treba takav problem? Vjerujem da ne.

 1. Pitanje privatnosti vlasništva firme, može se izbjeći tako što se postavi zamjenski vlasnik. Zamjenski vlasnik je zakoniti vlasnik. Ali, putem ugovora, zamjenski vlasnik, izda određene dokumente, tako da vi možete u svako doba da prebacite vlasništvo na sebe. Zamjenski se vlasnik obavezuje da ne čini ništa protivno poslovanju firme. Na taj način možete biti kao vlasnik anoniman. Ova je usluga besplatna u prvoj godini. Kao zamjenskog vlasnika mi postavljamo offshore firmu. U drugoj godini ova usluga vas košta €100 godišnje.

 2. Pitanje kontrole firme i obaveze prijavljivanja podružnice, ukoliko ste direktor u UK firmi, onda ste obavezni i prijaviti podružnicu. To znači da kasnije knjigovodstvo spada pod hrvatske zakone. Zato možemo postaviti zamjenskog direktora, koji putem ugovora, samo izda punomoći za kontrolu računa i upravljanje poslovanjem. Na temelju punomoći vi otvorite bankarski račun. Ova je usluga besplatna u prvoj godini, kasnije košta €300 godišnje.

 3. Ukoliko se bavite poslovanjem putem Interneta, postavlja se pitanje, da li stvarno želite da radite sa LTD ili D.O.O. firmom? Korištenjem druge vrste firme sa nastavkom LP ili LImited Partnership, komanditno društvo, iz Velike Britanije, u kombinaciji sa uslugama privatnosti, postižete da za sve prodaje izvan Velike Britanije, ne morate predati izvještaje. Izvještaje firma mora predati samo za prihode iz Velike Britanije. Ovakva firma se osniva za €600 osnivanje i onda usluge privatnosti €300. Ukoliko ste sami upravitelj te firme, osnivanje je €600. Vaše ime onda ne piše u registru na Internetu, već samo u pisanom registru, znači, putem Interneta, ne može se saznati vaše ime. Nakon nekog vremena, nakon proširenja biznisa, možete onda promijeniti, da stavite neku offshore firmu kao vlasnika.

 4. Isto tako postoji mogućnost da online usluge izvršavate putem američke LLC firme ili offshore firme osnovane u Panami ili Belize. Onda ste anonimni.

 5. Dalje, po pitanju PDV-a, kad pređete određene sume, trebate se prijaviti za PDV, ukoliko koristite bilo koju EU firmu. Ukoliko koristite offshore firme, teoretski možete izbjeći prijavu za PDV.

 6. Po pitanju poreza, u Velikoj Britaniji, porez je trenutno i nešto veći od Hrvatske, ali će se smanjiti na 20% kasnije. U Velikoj Britaniji, možete skoro sve oduzeti od poreza, npr. sve troškove benzina možete da oduzmete, neće vam se zagledati šta su troškovi, jer sve stvarne troškove možete da oduzmete, uključujući svoju poslovnu odjeću, cipele, sastanke na jahtama i u restoranima, sve to dolazi u obzir.

 7. Ali, porez je u Bugarskoj recimo samo 10%, a to je velika razlika za poslovanje. Kiparska firma isto traži samo 10%. Irska je 12.5%. Možete razmisliti o poslovanju sa drugim firmama, jer su porezi mnogo manji.

Kako početi sa poslovanjem sa minimalnim rizicima i troškovima

Preporučuje se da počnete sa minimalnim troškovima i minimalnom administracijom, da dobijete što prije mogućnosti prodaje usluga i onda da si omogućite bankarski račun i primanje kreditnih kartica. Pri tome je važno gledati da si smanjite sve moguće troškove.

Iskreno smatram, da ako radite samo online, da je korištenje OFFSHORE FIRME jednostavnije, pruža privatnost, na samom početku imate tako NULA problema. Kako se posovanje širi, možete kasnije proširiti i na neke druge firme. Offshore firme se osnivaju za €1000, to je malo više troškova na početku, ali mnogo manje troškova ako gledate tokom godine.

Korištenje kombinacije firmi iz dvije razne države

Postoje i sistemi koji kompletno mogu da smanje poreze i troškove, kad radite u kombinaciji sa više firmi.

Npr. osnujete dvije firme, jedna je offshore, druga je u Velikoj Britaniji, sa jednom naplaćujete jednom dijelu klijenata, sa drugom drugom broju klijenata.

Dalje, možete napraviti jednu firmu u S.A.D. koja naplaćuje svim klijentima izvan S.A.D. tako da nema poreza u S.A.D., a druga firma u Velikoj Britaniji, kao što sam napomenuo UK LIMITED PARTNERSHIP, koja naplaćuje svim klijentima izvan Velike Britanije tako da nema poreza u Velikoj Britaniji. Američka firma se postavi kao upravitelj UK firme, tako da imate i 100% privatnost u Velikoj Britaniji. Sa tim načinom imate kompletnu kontrolu i koristite dvije države za postizanje svojih ciljeva. Poreza nema onda ni kod jedne firme, niti predavanja knjigovodstva. Postoje tisuće ovakvih kombinacija koje su već u upotrebi.

S.A.D. bankarski račun za nerezidente

Naravno, u sastavu vaše firme, pružamo i mogućnost naplate sa S.A.D. partnera, npr. dobijete bankarsku karticu sa U.S. računom, tako da možete primati novac od određenih firmi kao što su Amazon, Google, razni affiliate.


Kontaktirajte nas za otvaranje offshore tvrtke

Mi pružamo usluge otvaranja offshore tvrtke, tako se osnivanje tvrtke radi u mnogim državama širom svijeta, u svih 50 američkih država, u svim poznatim i nepoznatim offshore lokacijama, Bez obzira kakav upit imate, slobodno nas pitajte.


Ime i prezime:


Međunarodni broj telefona:


E-mail:


Poruka: