Offshore države

Offshore tvrtke i offshore države

Šta znači offshore?

Offshore države

Offshore doslovce znači od obale ili dalje od obale. Britanci se nalaze na otoku već stoljećima, pa je njima svaki biznis offshore koji nije u Velikoj Britaniji. Na to se misli prvenstveno na otoke kao Jersey, Guernsey, Isle of Man, Sark. Tako kad je neki Englez imao bilo kakav biznis izvan Velike Britanije, oni tako nešto nazivaju offshore. U tome nema ništa loše.

Tokom vremena su se radi sve većeg otimanja i ubiranja poreza poduzetnicima, kod onih država sa propalom ekonomijom i sa ratovanjem, formirale određene strategije za zaštitu imovine koje su mogle da koriste manje državice da bi poboljšale same svoju ekonomsku situaciju.

Koje su države offshore?

Nevis

Takve državice su karipske države, Dominika, St. Kitts i Nevis, Bahami, onda u Pacifiku Maršalski otoci, onda i centralna i južna Amerika, države bliskog istoka i države u Aziji. Neke takve su države obično pod privatnom kontrolom bogatih vlasnika iz S.A.D. koji su za sebe napravili zakonsku osnovu za anonimnost, privatnost i zaštitu imovine ako koriste offshore tvrtke osnovane u tim državama. Tako je zakon u Panami još od 1932 ostao nepromijenjen do dan danas i Panama vrijedi kao popularna offshore država.

Što je offshore tvrtka?

Što je to offshore tvrtka zavisi od situacije poduzetnika, njegovog poslovanja i rezidencije i mjesta rezidencije njegovih klijenata ili kupaca.

U pravilu su offshore tvrtke osnovane u drugim zemljama pod vrlo strogim, ali jasnim i čistim zakonima poslovanja, slično kao i zakon o gospodarskim društvima u Hrvatskoj. Nema mnogo razlike između offshore tvrtke u Panami i dioničkog društva u Hrvatskoj, osim što u Panami ne postoji diskriminacija poduzetnika i svako može sa malim kapitalom da otvori tvrtku. Isto vrijedi i za S.A.D. gdje i čistačica može da otvori svoje dioničko društvo i da posluje sa takvom tvrtkom u roku od 24 sata za neku malu cijenu od par stotina dolara.

Da li su offshore tvrtke zakonite?

Offshore tvrtka je strana tvrtka koja pruža prednosti u odnosu na domaće poduzeće.

U osnovi je posjedovanje i kontroliranje offshore tvrtke slobodno svakome i zakonito. Vjerujem da samo mali broj država moguće zabranjuje svojim građanima da posjeduju stranu tvrtku. Posjedovanje i kontroliranje strane tvrtke je prema tome zakonito samo po sebi.

Hrvatska tvrtka d.o.o. može lako da bude offshore tvrtka za nekog poduzetnika iz Italije, Austrije, Njemačke ili drugih država sa nekontrolirano velikim porezima. Zašto? Hrvatska tvrtka bi mogla da bude idealna holding tvrtka koja posjeduje druge tvrtke i koja njima upravlja, jer se u Hrvatskoj ne plaća porez na dividende ili kapitalne dobitke. Hrvatska je porezni raj, uz to ima prelijepo more i mnogo mogućnosti za rezidenciju bogatih poduzetnika.

U nekim državama, pa tako i u Hrvatskoj, postoje određeni zakoni koji obavezuju vlasnika takve offshore tvrtke. Po tom pitanju su zakoni vrlo jasni i ne odnose se na offshore tvrtke nego na bilo koje strane tvrtke.

Na primjer ako neko posluje na hrvatskom tlu, potpisuje ugovore u Hrvatskoj i to ne radi samo kratko ili u nekoliko mjeseci, već je rezidentan u Hrvatskoj, prodaje građanima Hrvatske, potpisuje ugovore sa njima, izdaje im račune, onda u tom slučaju krši zakone jer nije prijavio podružnicu što je obavezno za takvo poslovanje. Prijavom podružnice neke offshore tvrtke dobivaju se i određene prednosti u odnosu na domaće poduzeće, konačno poslovanje sa stranom tvrtkom otvara mogućnosti koje domaća tvrtka ne smije da koristi radi još zastarjelih zakona. Zakoni će se promijeniti tek ulaskom Hrvatske u Europsku zajednicu.

Ko smije da bude vlasnik offshore tvrtke?

Dalje, bilo tko u Hrvatskoj, pa tako i hrvatska tvrtka smije da bude vlasnik offshore tvrtke i da prima dividende ili kapitalne dobitke iz offshore tvrtke. To nije zabranjeno i na taj način se može primiti velika dobit bez oporezivanja. Kao vlasnik nema se ni mnogo obaveza oko prijavljivanja takvih dobiti.

Isto tako može da bude i bilo tko direktor offshore tvrtke, ali tu se već postavlja pitanje da li će takva tvrtka biti onda automatski obavezna da se prijavi u Hrvatskoj sa svojom podružnicom što implicira i da bi plaćala domaće poreze.

Postoji li privatnost kod offshore tvrtke?

Direktorstvo u offshore tvrtki može biti kompletno interna stvar firme. Kod mnogih država EU moguće je imati direktore koji nisu javno poznati i isto je kod SAD tvrtki, direktori ne moraju biti javno poznati. Njihova imena se ne moraju nalaziti u javnom registru. Slično je kod offshore tvrtke. Ime direktora ne mora u nekim državama da bude javna informacija. Na taj način nije moguće dokazati da neko u Hrvatskoj kontrolira offshore tvrtku.

Ali, da li je to ozbiljan način za globalno poslovanje? Hrvatska ima zakone o dobiti i u tom zakonu porezna uprava ima praktično otvorene ruke da odredi tko ostvaruje bespravne koristi. Zakon u Hrvatskoj je ipak vrlo vrlo liberalan u odnosu na Njemačku ili Francusku i druge države. To se očekuje da bude promijenjeno za nekoliko godina.

Kako planirati offshore strukturu?

Zato je vrlo važno da se ispravna offshore struktura planira unaprijed, da se planira i za ulazak u Europsku zajednicu i da se napravi zakonita offshore tvrtka koja pruža određene prednosti, ali koja ne ostvaruje bespravnu dobit i koja ne dovodi poduzetnika u veće rizike nego što je bio prije registracije takve offshore tvrtke.

Takve strukture su zakonite i omogućavaju prednosti globalnog poslovanja koji se ne dobivaju korištenjem samo jedne domaće tvrtke. Sve banke u Hrvatskoj imaju svoje strategije sa drugim državama. Neke banke u Hrvatskoj su upravo zato i osnovane da se napravi offshore struktura. Takva banka posluje lokalno, ali ujedno predstavlja i poslovnu alatku za vlasnika iz Italije, kao što je npr. Primorska banka.

THETABIZ S.A. preporučuje svojim klijentima da koriste zakonite offshore tvrtke i strukture.

Imamo iskustvo od 2002. godine u strukturiranju i optimiranju poslovanja.

STROGO OBRATITE PAŽNJU

Delaware, Nevada ili Wyoming nisu offshore tvrtke. Takve tvrtke imaju obavezu knjigovodstva i mogu u svako doba da dobiju inspekciju. Ova informacija se može provjeriti na IRS websajtu. Onda bilo koja S.A.D. tvrtka koja ima ukupnu sumu na računima izvan S.A.D. preko US $10,000 MORA DA PRIJAVI SVE PODATKE O RAČUNU IRS POREZNOJ UPRAVI. S.A.D. tvrtke su definitivno korisne tvrtke, ali se moraju upotrebljavati po zakonu. Neki savjetnici pružaju vrlo pogrešne podatke o SAD tvrtkama i obećavaju da tvrtke ne moraju plaćati poreze i često registriraju tvrtku na takav način da dovedu poduzetnika u situaciju da može da bude kažnjen i US $500,000 po incidentu.

Ispravno riješenje

Ispravno riješenje se zasniva prvo na određivanju faktora: gdje se nalazi poduzetnik radi utvrđivanja rezidencije i riješavanja lokalnih zakonskih problema, onda gdje se nalaze klijenti ili kupci i kakvo je poslovanje u pitanju i kako će se vršiti naplata.

Kontaktirajte nas za otvaranje offshore tvrtke

Mi pružamo usluge otvaranja offshore tvrtke, tako se osnivanje tvrtke radi u mnogim državama širom svijeta, u svih 50 američkih država, u svim poznatim i nepoznatim offshore lokacijama, Bez obzira kakav upit imate, slobodno nas pitajte.


Ime i prezime:


Međunarodni broj telefona:


E-mail:


Poruka: